18.8 C
Amsterdam

Iraanse protesten belangrijk item op internationale vrouwendag

Lees meer

Op Internationale Vrouwendag 2023, vandaag, is de vrijheidsstrijd van Iraanse vrouwen een belangrijk item. De slogan ‘vrouw, leven, vrijheid’ wordt over de hele wereld gescandeerd en veelvuldig op sociale media gedeeld.  

‘Op deze dag denk ik aan alle dappere vrouwen en meisjes die voor rechtvaardigheid strijden en eisen, met name in Iran’ zegt Caroline Lucas, een Britse politica van de Groene Partij. Ze voegt daaraan toe dat de Iraanse vrouwen dit doen, terwijl ze worden geconfronteerd met ‘kidnapping, marteling, opsluiting en verkrachting’. Niemand is vrij, totdat we allemaal vrij zijn, aldus Lucas.

Ook de Iraans-Canadese mensenrechtenactivist Azram Jangravi pusht de boodschap van de vrouwenstrijd in Iran, is te lezen in een interview voor de National Observer. In 2018 klom Jangravi op een elektrische transformator en zwaaide met haar hoofddoek naar het publiek, bewust van het feit dat ze daardoor ernstig in problemen kon komen.

‘Ik zag systematisch geweld tegen vrouwen, seksuele aanranding en onrechtvaardigheid. Een 13-jarige meisje werd verkracht, maar het regime deed niks om deze onrechtvaardigheid aan te pakken’, zegt Jangravi die uiteindelijk geluk had. Ze wist via een mensensmokkelaar het land te ontvluchten.

- Advertentie -