13.8 C
Amsterdam

Iraanse speelsters zonder hoofddoek op internationaal schaaktoernooi

Lees meer

Twee Iraanse vrouwelijke schakers hebben zonder hoofddoek deelgenomen aan een toernooi in Almaty, Kazachtstan. Het lijkt een statement tegen het regime, dat met harde hand een burgeropstand voor meer vrijheden probeert neer te slaan.

Op foto’s van de Internationale Schaakfederatie zijn schaaksters Sara Khadem en Atousa Poukashiyan te zien met zichtbaar haar, terwijl ze zich concentreren op hun spel. De hoofddoek is verplicht volgens de strenge islamitische kledingvoorschriften van Iran.

De 22-jarige Mahsa Amini stierf in september in hechtenis nadat ze was gearresteerd voor het niet naleven van deze voorschriften, waarna de protesten uitbraken. Iraanse vrouwen nemen het voortouw in deze opstand door hun hoofddoek af te doen en soms zelfs te verbranden. Ook Iraanse sporters maken statements. In oktober nam de Iraanse klimmer Elnaz Rekabi zonder hoofddoek deel aan een toernooi in Zuid-Korea. Later zei ze, mogelijk na druk van de overheid, dat ze dit onbedoeld had gedaan.

Eerder deze maand zei de Iraanse regering dat de zedenpolitie is opgedoekt, maar waarnemers blijven wantrouwig. Intussen zijn honderd Iraniërs, waaronder vijf vrouwen, ter dood veroordeeld voor hun deelname aan de protesten. Al deze maand zijn twee mannen opgeknoopt.

- Advertentie -