22.3 C
Amsterdam

‘Iran chanteert Europese landen met dreigende executie Zweedse arts’

Lees meer

Iran dreigt de Iraans-Zweedse wetenschapper Ahmadreza Djalali op elk moment te executeren, waarschuwt Amnesty International.

Djalali (50) is een expert in spoedeisende geneeskunde. Hij werd in 2016 gearresteerd in Iran en een jaar later ter dood veroordeeld omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan spionage en medeplichtigheid zou zijn aan de dood van twee Iraanse nucleaire experts.

Dit proces was oneerlijk en Iran probeert Zweden te chanteren met Djalali, meldt Amnesty.

In Zweden staat voormalig gevangenisdirecteur Hamid Noury terecht staat voor zijn vermeende betrokkenheid bij de bloedbaden in Iraanse gevangenissen in 1988. Iran wil graag dat Noury wordt vrijgelaten.

Daarnaast oefent Iran volgens Amnesty druk uit op België, waar de voormalige Iraanse diplomaat Assadollah Assadi een gevangenisstraf van twintig jaar uitzit voor het voorbereiden van een bomaanslag in Parijs in 2018.

‘De Iraanse autoriteiten moeten alle plannen om Ahmadreza Djalali te executeren stopzetten, hem onmiddellijk vrijlaten en herstelbetalingen aanbieden voor de schade die ze hem hebben aangericht’, aldus Amnesty.

Vorige week liet het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat de executie van Djalali mogelijk wordt uitgesteld, maar dat dit zeker geen afstel betekent.

- Advertentie -