13.4 C
Amsterdam

Iran en Taliban ruziën over vluchtelingen uit Afghanistan

Lees meer

De spanningen tussen Iran en de Taliban-machthebbers in Afghanistan loopt op vanwege de duizenden Afghaanse vluchtelingen die naar Iran willen.

In de afgelopen maanden hebben volgens Iran een miljoen Afghanen hun toevlucht gezocht in Iran, vanwege het repressieve Talibanregime en de abominabele economische omstandigheden. Maar Iran heeft een kwart daarvan weer teruggestuurd naar Afghanistan, meldt het internationale persbureau Reuters. In januari, februari en maart stegen de deportaties elke maand met 60 procent.

Voor velen van degenen die niet worden teruggestuurd, wacht een zwervend bestaan en ligt uitbuiting op de loer. Vorige maand gaf Iran aan dat het de huidige stroom van zo’n vijfduizend vluchtelingen niet meer aankan, vanwege ‘beperkte capaciteit’,

Dit schiet op zijn beurt in het verkeerde keelgat bij de Taliban. ‘De slechte behandeling van Afghaanse vluchtelingen in Iran heeft een negatieve invloed op de betrekkingen tussen de twee landen’, aldus de Afghaanse minister Amir Khan Muttaqi (Buitenlandse Zaken).

De afgelopen weken zijn zelfs schermutselingen uitgebroken tussen de Taliban en de Iraanse grenswachten. En in drie steden in Iran zijn Afghaanse migranten in opstand gekomen, vanwege de wijze waarop Iran hen behandelt. Demonstranten gooiden met stenen en hebben brand gesticht buiten een Iraans consulaat.

Hoewel Iran en de Taliban liever geen escalatie willen, is de kans dat de vijandelijkheden uit de hand lopen niet denkbeeldig. Te meer omdat beide regimes ideologische tegenstanders zijn: in Iran zijn de radicale sjiitische ayatollahs aan de macht, in Afghanistan ultraconservatieve soennitische geestelijken. Iran maakt zich ook grote zorgen over de toekomst van de sjiitische Hazara-minderheid in Afghanistan, die slachtoffer is van bloedige aanvallen door extremisten.

- Advertentie -