Iran en Turkije verbolgen over ‘onvergeeflijke’ deal tussen Israël en VAE

Lees meer

Iran en Turkije zijn woedend over het besluit van de Verenigde Arabische Emiraten om de diplomatieke betrekkingen met Israël te normaliseren. De VAE zouden hiermee de Palestijnse zaak verraden.

Volgens het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken is de deal van de VAE met Israël, die er dankzij Amerikaanse tussenkomst gekomen is, een dolk in de rug van het Palestijnse volk en van alle moslims. En Turkije verklaart dat de mensen in de regio ‘dit schijnheilige gedrag nooit zullen vergeten, of zullen vergeven’. Erdogan dreigt de diplomatieke betrekkingen met de Emiraten te verbreken.

De VAE hebben nooit oorlog met Israël gevoerd en hadden altijd al goede betrekkingen met het land. Nu worden deze betrekkingen geformaliseerd. In ruil daarvoor heeft Israël toegezegd delen van de bezette Westbank voorlopig niet te zullen annexeren.

Israël heeft met drie Arabische landen normale diplomatieke betrekkingen. Naast de VAE zijn dit Egypte en Jordanië. Met Turkije heeft Israël – officieel – ook normale diplomatieke betrekkingen, maar de verhoudingen zijn verslechterd na het aan de macht komen van Erdogan en zijn islamistische AKP.

Eerder uitten de Palestijnse Autoriteit en Hamas hun woede over de deal. Zij zien met lede ogen aan hoe Israël uit zijn relatief geïsoleerde positie in de regio probeert te komen. Hamas rept van een ‘verraderlijke steek in de rug van het het Palestijnse volk.’

Voor Donald Trump, die heeft bemiddeld tussen Israël en de VAE, is dit een belangrijke politieke overwinning. Voor zijn herverkiezingscampagne zal dit diplomatieke succes mooi uitkomen.

- Advertentie -

1 REACTIE

  1. Voor Trump is het geen grote overwinning voor zijn verkiezingscampanje…behalve voor zijn extreem Evangelistisch en Orthodoxe Joodse
    supporters. Voor Trump gaat het om de chique stad Dubai. Dubai is al lang bekend als een toeristisch oord voor rijken. Buiten de stad is er een enorme Trump Golf Centrum met luxe vakantie huizen. Nog groter dan zijn Golf oorden in Florida en Schotland. Dubai en de VAE zijn meer uit op winsten,
    dan wat dan ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here