15.1 C
Amsterdam

Iran gebruikt drones om vrouwen te controleren

Lees meer

De Iraanse autoriteiten hebben drones ingezet om te controleren of vrouwen een hoofddoek dragen op Kish, een eiland in het zuiden van het land. Dit blijkt uit een video die is vrijgegeven door Iraanse staatsmedia.

De inzet van drones maakt deel uit van het zogenoemde Noor-plan (noor is Perzisch voor licht). Ayatollah Khameini wil dat Iraanse vrouwen de zedelijkheidswetten van het land weer strikt naleven, nu steeds meer vrouwen protesteren tegen de islamitische kledingvoorschriften.

Critici van het Iraanse regime zijn woedend. Ze vergelijken het gebruik van drones om vrouwen in de gaten te houden in eigen land met het gebruik van Iraanse drones in Oekraïne en Israël.

Op dit moment buigt de Raad der Hoeders, de hoogste wetgevende autoriteit in Iran, zich over het controversiële wetsvoorstel ‘Hijab en kuisheidscultuur’. Als deze wet doorgang vindt, worden vrouwen die zich niet aan de strenge kuisheidsregels houden nog zwaarder worden gestraft.

In 2022 gingen veel Iraniërs de straat op in protest tegen de strenge zedelijkheidswetgeving in het land. Aanleiding was de dood van Mahsa Amini, die dodelijk was mishandeld door de moraalpolitie. Sindsdien wordt er steeds harder opgetreden tegen vrouwen die zich niet aan de kledingvoorschriften houden.

- Advertentie -