12.8 C
Amsterdam

Iran, in afwachting van sancties, hekelt Macron om spreken Iraanse vrouwen

Lees meer

Iran veroordeelt een recente ontmoeting tussen de Franse president Emmanuel Macron en vier vrouwelijke Iraanse dissidenten. Het gaat onder meer om Masih Alinejad, een in Washington wonende journalist en activist die oproept tot meer sancties tegen Iran.

Alinejad besprak afgelopen vrijdag met de Franse president (foto) meer opties om de Iraanse demonstranten te steunen. Alinejad wil dat Frankrijk zijn ambassadeur terugroept, de onderhandelingen over een nucleair akkoord stopzet, Iraanse diplomaten uitzet en een ontmoeting organiseert met een delegatie van de oppositie.

De buitenlandministers van de EU-landen keuren vandaag in Brussel naar verwachting nieuwe sancties tegen Iraanse politici en ambtenaren goed. Volgens EU-bronnen gaat het om inreisverboden en de bevriezing van bezittingen in de EU.

Veel Iraniërs gaan al wekenlang de straat op tegen het regime na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die werd mishandeld door de zedenpolitie omdat ze haar hijab niet ‘juiste’ droeg. Tientallen demonstranten zijn omgekomen, 15.000 zijn er opgepakt.

Macron zei vrijdag ‘respect en bewondering’ te hebben voor ‘de revolutie die de vrouwen leiden.’ Volgens het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zet de Franse president aan tot geweld in Iran door ‘mensen te ontmoeten die haat, geweld en terroristische daden willen verspreiden in de Islamitische Republiek Iran’.

In Iran zijn in totaal zeven Franse staatsburgers vastgehouden, zo maakte Frankrijk zaterdag bekend. De band tussen de twee landen waren al niet bijster goed, maar zijn verslechterd doordat pogingen voor nucleaire besprekingen, waarbij Frankrijk een van de partijen is, zijn vastgelopen.

Teheran haalde afgelopen weekend ook uit naar Duitsland, dat bij monde van bondskanselier Olaf Scholz openlijk strengere sancties bepleit. ‘De opmerkingen van de Duitse bondskanselier waren provocerend, bemoeizuchtig en ondiplomatiek’, aldus het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

- Advertentie -