14.4 C
Amsterdam

Iran installeert camera’s om ongesluierde vrouwen op te sporen

Lees meer

Het Iraanse ayatollahbewind installeert camera’s op openbare plaatsen in het land om vrouwen zonder hoofddoek op te sporen en te identificeren. Veel vrouwen houden zich – ondanks de repressie – niet aan de verplichte islamitische kledingvoorschriften.

Zaterdag verklaarde de Iraanse politie dat vrouwen die betrapt worden een waarschuwing krijgen per sms. De politie zegt dat de autoriteiten in Iran geen gedrag zullen tolereren dat in strijd is met de hijabwet. De politie riep daarnaast bedrijven op serieus toe te zien op de handhaving van de hijabregels, en regelmatig inspecties uit te voeren.

Sinds de dood van de 22-jarige Masha Amini in september vorig jaar is het onrustig in Iran. Amini stierf na mishandeld te zijn door de politie, omdat ze haar hoofddoek ‘onzedig’ droeg. De Iraanse autoriteiten willen echter niet buigen voor de protesten tegen de strenge hijabwetten, en treden hard op tegen de demonstranten. Zij worden massaal gearresteerd, en sommige (mannelijke) demonstranten zijn inmiddels geëxecuteerd door het regime.

Het Iraanse regime denkt verder na over sancties tegen vrouwen die geen hoofddoek dragen, of de hoofddoek verkeerd dragen, waaronder een boete van zo’n 5400 euro.

- Advertentie -