23.5 C
Amsterdam

‘Iran intimideert steeds vaker vrouwen met een ‘ongepaste’ hijab’

Lees meer

De Iraanse overheid intimideert steeds vaker vrouwen die op een ‘ongepaste’ manier de hijab dragen. Dit meldt het Irankritische platform Iran International.

Zo hebben veiligheidstroepen en de ‘moraalpolitie’ in de zuidelijke stad Shiraz verschillende horecagelegenheden gesloten en onder druk gezet om de strenge hijabregels te handhaven, schrijft de website.

Ook in Teheran en in andere steden zou de moraalpolitie strenger optreden. Vrouwen die hun hoofddoek niet correct zouden dragen zijn aangehouden, net als vrouwen die zich schuldig zouden maken aan het overtreden van andere kledingvoorschriften.

De politie-eenheden zouden worden vergezeld door speciale busjes, waar vrouwen worden ingeduwd voor verdere ondervraging, vermaning of arrestatie. De moraalpolitie wil geen scène maken en probeert discreet de vrouwen in busjes te stoppen, om op die manier eventuele protesten te voorkomen, aldus Iranintel.com.

Critici vermoeden dat de overheid een nieuwe zedelijkheidscampagne begonnen is om de aandacht af te leiden van de economische tegenspoed. In Iran zijn de prijzen in een paar weken verdubbeld en soms verdriedubbeld.

Sinds de Iraanse Revolutie in 1979 moeten Iraanse vrouwen en meisjes vanaf negen jaar verplicht een zwarte hijab dragen en hun lichaam verhullen in wijde kleding. Met name in de steden zoeken vrouwen soms het randje van het toelaatbare op, door hun hijab zo ver mogelijk naar achteren te dragen of een gekleurde hijab om te doen.

- Advertentie -