14.2 C
Amsterdam

Iran moet Masih Alinejad miljoenen schadevergoeding betalen

Lees meer

Een Amerikaanse federale rechtbank oordeelt dat Iran 3,3, miljoen dollar schadevergoeding moet betalen aan vrouwenrechtenactiviste Masih Alinejad, vanwege de detentie van haar broer.

Alireza Alinejad werd in 2019 opgepakt door de Iraanse autoriteiten en daarna twee jaar vastgehouden, vanwege het activisme van zijn zus. Het is nog onduidelijk hoe Iran dit bedrag gaat betalen. Mogelijk via bevroren activa.

Masih Alinejad woont als politieke balling in de Verenigde Staten en is een uitgesproken criticus van het theocratische regime in Teheran. In 2021 deed het Iraanse regime – tevergeefs – een poging om Alinejad te ontvoeren en terug te brengen naar haar vaderland.

Toen in september vorig jaar veel Iraniërs gingen demonstreren tegen het Iraanse regime kreeg Masih Alinejad de wind in de zeilen. Aanleiding van deze protesten was de tragische dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die door de Iraanse moraalpolitie dodelijk zou zijn mishandeld omdat ze haar hoofddoek niet op een zedige manier droeg. Alinejad greep de protesten met beide handen aan om haar boodschap – het Iraanse regime is slecht en moet weg, de politieke islam is fout, islamofobie bestaat niet en de hoofddoek is een vorm van vrouwenonderdrukking – te promoten in westerse media.

Behalve in Iran zelf is Masih Alinejad ook in het Westen omstreden. Zo betoogde de Iraans-Amerikaanse wetenschapper Azadeh Nazer Fassihi in haar proefschrift over vrouwenrechten en neo-oriëntalisme dat Alinejad met haar kritiek op de hoofddoek oriëntalistische beelden over de islam versterkte. Ook het Amerikaanse Congreslid Ilhan Omar moet niets van Alinejad hebben. In 2020 deelde de linkse politica een artikel van een Amerikaanse denktank, waarin wordt beweerd dat Alinejad door de Amerikaanse regering werd betaald voor haar werk voor de tv-zender Voice of America (VOA) en Donald Trumps ‘talking points’ zou echoën.

- Advertentie -