14.4 C
Amsterdam

Iran op de bres voor Rusland, hekelt ‘NAVO-provocaties’

Lees meer

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken roept Rusland en Oekraïne op tot een staakt-het-vuren. Maar het veroordeelt de invasie niet en zegt dat het conflict ‘geworteld is in de provocaties van de NAVO’. De NAVO zou onder leiding van Amerika de grenzen van het bondgenootschap te veel in de buurt van Rusland trekken.

Volgens de Arabische nieuwszender al Jazeera laat Iran hiermee zien van Rusland afhankelijk te zijn. Iran veroordeelt nooit de buitenlandse agressie van Rusland. Beide landen hebben hun onderlinge banden het afgelopen decennium flink versterkt. Onlangs nog was de Iraanse president Ebrahim Raisi op een tweedaags staatsbezoek in Moskou (foto), waarbij zowel hij als de Russische president Vladimir Poetin zich uitspraken over nauwere banden.

Iran en Rusland zijn ook allebei bondgenoten van de Syrische president Bashar al-Assad, die al tien jaar in een bloedige burgeroorlog verwikkeld is. Volgens analisten zal een economische boycot van Rusland door het Westen tot nauwere economische samenwerking tussen Rusland en Iran leiden. Iran heeft al jaren te maken met westerse sancties.

Iran steunt de separatistische republieken Donetsk en Loehansk overigens niet, omdat zulke steun als een boemerang kan terugkeren. In Iran willen Arabieren, Koerden en Balochi’s ook meer autonomie.

- Advertentie -