7.3 C
Amsterdam

Iran tegen corridor door Armenië

Lees meer

Iran is tegen het Turks-Azerbeidzjaanse plan voor een ‘directe landroute’ tussen de twee Turkstalige landen, omdat die ook direct over Armeens grondgebied loopt. ‘De Iraans-islamitische republiek is tegen grenswijzigingen. De territoriale integriteit van landen in de regio moet gerespecteerd worden’, aldus de Iraanse ambassadeur Mehdi Sobhani. Zo meldt de Turks-Armeense krant Agos.

De zogenoemde Zanzegur-corridor loopt over de Armeense kant van de grens die het land deelt met Iran, en scheidt de exclave Nahcivan van de rest van Azerbeidzjan.

‘Grenswijzigingen kunnen alleen plaatsvinden als beide landen daarmee instemmen en de territoriale integriteit wederzijds erkennen. Dit is onze finale houding’, aldus de Iraanse ambassadeur die verder de nadruk legt op het onderhouden van vreedzame betrekkingen en dialoog. ‘Zo kan vrede in de regio bereikt worden’, voegt hij toe.

Turkije en Azerbeidzjan plaatsen het idee van een anschluss tussen Nahcivan en Azerbeidzjan voortdurend op de agenda, al helemaal na de oorlogen om de enclave Nagorno-Karabakh (Artsakh voor Armeniërs), die Azerbeidzjan met hulp van Turkije heeft terugveroverd op de Armeniërs met alle gevolgen (de etnische zuivering van 100.000 Armeniërs uit de enclave) van dien.

Maar de Turkse ‘broederstaten’ willen meer uit de Armeense kwetsbaarheid halen. Ze willen een landroute die eenzijdig door Turkije en Azerbeidzjan wordt gecontroleerd. Armenië is op zich niet tegen de opening van transportwegen, maar wel tegen het idee om daarvoor land op te geven. Iran is bovendien tegen het idee om een directe grens te verliezen met Armenië.

Turkije flirt ook met een tweede optie, namelijk een landroute tussen Nahcivan en Azerbeidzjan die via Iraanse kant van de grens met Armenië loopt. Iran en Azerbeidzjan zouden daarover al contact hebben gehad, meldt Agos.

- Advertentie -