19.3 C
Amsterdam

Iran: doodstraf voor LHBT-activisten

Lees meer

Iran heeft twee LHBT-activisten ter dood veroordeeld, meldt de Britse zender BBC. In Iran kan homoseksualiteit met de dood worden bestraft.

Zahra Seddiqi Hamedani (31) en Elham Choubdar (24) zouden zich schuldig hebben gemaakt aan de verspreiding van ‘morele corruptie’. Dit, via het ‘promoten’ van homoseksualiteit en het christendom en het spreken met media die ‘tegen Iran’ zijn.

Seddiqi Hamedani (foto) is volgens Amnesty International een ‘gender non-conforme mensenrechtenverdediger’, die wordt vastgehouden om haar seksuele identiteit en berichten op social media. Vorig jaar verscheen ze in een BBC-documentaire over misbruik van LHBT’ers in Iraaks-Koerdistan, waar ze even had gewoond. Het Iraanse regime was hier verbolgen over. Enkele jaren eerder had ze met een kruisketting een illegale christelijke kerkdienst bezocht.

Omdat ze wist dat de autoriteiten haar zochten, probeerde Seddiqi Hamedani naar Turkije te vluchten. Dat mislukte. Voor haar vlucht nam ze een video op, waarin ze zei: ‘Ik wil dat je weet hoeveel druk wij LHBT’s ondergaan. We riskeren ons leven voor onze gevoelens, maar we zullen ons ware zelf vinden. Ik hoop dat de dag komt dat we allemaal in vrijheid in ons land kunnen leven. (…) Ik reis nu naar de vrijheid… Als ik het niet haal, zal ik mijn leven voor deze zaak hebben gegeven.’

Hengaw Organization for Human Rights, een lokale mensenrechtenorganisatie die met het nieuws over Seddiqi Hamedani naar buiten kwam, bracht over Elham Choubdar geen verdere details.

In Iran worden de doodstraffen uitgevoerd via ophanging. Jaarlijks executeert Iran tussen de tweehonderd en vierhonderd mensen. Daaronder ook homoseksuelen, maar normaliter enkel mannelijke. Dit is de eerste keer dat een vrouw in Iran ter dood is veroordeeld vanwege haar seksuele geaardheid, meldt het in Duitsland gevestigde Iraanse Lesbische en Transgender Netwerk.

- Advertentie -