10.7 C
Amsterdam

Iran waarschuwt Erdogan: ‘Start geen nieuw offensief in Noord-Syrië’

Lees meer

De Iraanse opper-ayatollah Ali Khamenei waarschuwde Erdogan gisteren tegen een nieuw militair offensief in Noord-Syrië. De Turkse president was, samen met de Russische president Vladimir Poetin, op bezoek bij de Iraanse president Ebrahim Raisi (foto) in Teheran.

Een nieuw Turks offensief tegen de Koerden, waar Erdogan nu al paar maanden mee dreigt, zal de regio destabiliseren, zei Khamenei voordat de topontmoeting van start ging. Hoewel Iran ‘zeker zou samenwerken’ met Ankara in de strijd tegen het terrorisme, zou een nieuw offensief in Syrië feitelijk ten goede komen aan ‘terroristen’, die ‘niet beperkt zijn tot een bepaalde groep’.

Doel van de geplande Turkse operatie is het uitbreiden van een dertig kilometer diepe veiligheidszone, die Turkije moet beschermen tegen aanvallen van de Syrisch-Koerdische YPG-milities. Volgens Turkije is de YPG gelieerd aan de Koerdische PKK, die in Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie op de terreurlijst staat. Bij het Turkse offensief tegen de YPG zouden tienduizenden Turkse militairen en pro-Turkse Syrische strijders worden ingezet.

Hoewel Turkije en Rusland goede diplomatieke relaties hebben, staan ze in Syrië tegenover elkaar. Turkije steunt jihadistische rebellen die tegen de Syrische dictator Bashar al-Assad en de Koerden strijden, maar Rusland en Iran steunen Assad.

Ondanks deze botsende belangen willen de drie landen meer met elkaar samenwerken. Zo zoekt de Turkse wapenindustrie naar meer samenwerking met Iran, en willen Iran en Rusland meer samenwerking op de lange termijn tegen ‘westerse misleiding’.

Erdogan sprak in Teheran naast zijn Iraanse collega Ebrahim Raisi ook met Poetin, die de Turkse president bedankte voor zijn bemiddeling in het Oekraïense graandossier. ‘Nog niet alle problemen zijn opgelost, maar er is beweging en dat is een goede zaak’, aldus de Russische leider.

Het gaat om een plan van de Verenigde Naties voor een veilige zeecorridor voor de export van graan vanuit Oekraïne via de Zwarte Zee, mogelijk deels onder Turkse escorte. Rusland blokkeert of bezet de havens sinds de oorlog, waardoor die export niet mogelijk is.

Op dit moment dreigt daardoor een hongersnood in sommige delen van de wereld, Oekraïne is een van de grootste exporteurs van graan, met bijna 15 procent van het wereldtotaal.

Oekraïne beschuldigt Rusland van het stelen van meer dan 600.000 ton graan sinds de invasie die eind februari begon, wat Moskou ontkent.

Turkije geldt als een belangrijke doorvoerroute voor de scheepvaart uit de Zwarte Zee, waar de graanexport ook doorheen moet. Erdogan heeft goede banden met zowel Rusland als Oekraïne onderhoudt en scoort internationaal punten door in het conflict op te treden als bemiddelaar.

- Advertentie -