18.9 C
Amsterdam

IS pleegt ‘nieuwe aanslagen met betere wapens’ in Syrische woestijn

Lees meer

IS heeft deze maand nieuwe, succesvolle aanslagen op Syrische regime-eenheden in het Badiya-woestijngebied gepleegd. Dat meldt de nieuwssite al Monitor.

De recente IS-aanslagen zijn van een nieuwe orde. Zo werden militaire barakken, olievelden en grote militaire konvooien tot doelwit gemaakt. Daarbij werden verschillende geavanceerde wapens gebruikt, zoals korte en middenafstandsraketten, met grote verliezen aan de kant van de Syrische regering.

Volgens een anonieme lokale journalist die met al Monitor sprak, waren de aanslagen van IS nooit echt gestopt. Wel is in april sprake van escalatie met als focusgebied de olievelden, aldus de journalist. ‘Ze gebruiken daarbij wapens die ze vorig jaar niet hadden.’

De escalatie is mogelijk als wraak bedoeld voor de recente dood van hun leider Abdullah Qaradashi. Een andere mogelijke reden is de ontsnapping van IS-leiders uit de Koerdische gevangenkampen in Hasakah eerder dit jaar.

Deze aanvallen laten in ieder geval zien dat IS nog steeds niet helemaal verslagen is en dat hun militaire mogelijkheden zijn opgeschroefd onder de nieuwe leider Abu al-Hassan al Hashimi al Qurayshi.

- Advertentie -