13.4 C
Amsterdam

IS’ers kunnen dankzij neppaspoorten – via Turkije – Nederland binnenkomen

Lees meer

IS-strijders kunnen in Turkije aan valse paspoorten van hoge kwaliteit komen, meldt de Britse krant the Guardian. Hierdoor kunnen ze Syrië verlaten en via Istanbul naar de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Canada reizen.

Er zijn tenminste tien gevallen bekend van IS’ers die illegaal de Syrisch-Turkse grens zijn overgestoke, waarna ze via deze neppaspoorten, vanaf de luchthaven van Istanbul, naar westerse landen zijn vertrokken.

Spil in het web is een Oezbeekse man in Turkije. De valse paspoorten die de Oezbeek verkoopt zijn niet goedkoop: tot meer dan 13.000 euro. Hij is ook actief op het versleutelde sociale medium Telegram, onder de officieel klinkende naam Istanbul Global Consulting.

‘Ik vraag niet bij welke groep iemand hoort. Ik ben bereid met iedereen samen te werken’, zegt de Oezbeek. ‘Het is niet mijn taak om te zien wie slecht is en wie niet. De veiligheidsdiensten moeten ermee omgaan.’

Turkije beweert als geen ander IS te bestrijden, maar waarnemers zijn sceptisch. Zo konden veel IS-rekruten uit Europa en Afrika via de poreuze zuidgrens van Turkije Syrië ongehinderd binnenkomen. Ook hebben vorig jaar acht IS-strijders het Turkse staatsburgerschap gekregen, volgens de Turkse nieuwswebsite Ankara Gazetecisi.

- Advertentie -