23.1 C
Amsterdam

‘Islamitische cryptovaluta succesvoller dan andere cryptomunten’

Lees meer

Voor cryptovaluta was 2022 geen topjaar. De totale waarde van virtuele valuta, waarvan Bitcoin de bekendste is, kelderde met honderden miljoenen dollars. Islamitische cryptomunten vormen een uitzondering op die trend, meldt de nieuwssite al Monitor.

De cryptowereld wordt gekweld door vele fraudezaken. Zo spannen gedupeerden na het faillissement van cryptobedrijf FTX een rechtszaak aan tegen oud-directeur Sam Bankman, die miljoenen zou hebben gestolen van klanten. In deze context vindt al Monitor de opkomst van nieuwe islamitische cryptomunten, die beweren hun ‘checks and balances’ op orde te hebben, opvallend.

‘Islamitische financiering kan bijdragen aan ethische praktijken in de sector’, zegt Mohammed AlKalf AlHashmi, mede-oprichter van de Haqq Association. Dat is een organisatie voor digitale diensten die zegt de regels van de islam te volgen. De Haqq Association, die opereert vanuit de Verenigde Arabische Emiraten, lanceerde in 2021 een eigen ‘islamitische  cryptomunt’.

Het islamitische cryptobedrijf wil corruptie en fraude tegengaan en transparant zijn, aldus AlHashmi. Ondernemers kunnen hun eigen plannen presenteren aan het blockchain-netwerk ‘Haqqchain’. Dat toetst die plannen vervolgens aan de hand van sharia-regelgeving. Bij goedkeuring krijgt de ondernemer een stempel dat lijkt op de verificatie-teken van Twitter.

- Advertentie -