14.8 C
Amsterdam

Islamitische landen willen maatregelen tegen koranontheiligingen

Lees meer

De organisatie van Samenwerkende Islamitische Landen eist dat er ‘collectieve maatregelen komen tegen de ontheiliging van de Koran’. Ze willen dat het internationaal recht wordt ingezet tegen wat zij betitelen als de ‘verspreiding van religieuze haat’. Dit naar aanleiding van de koranverbranding vorige week in Zweden. Zo meldt de nieuwssite Middle East Monitor.

De 57 islamitische landen kwamen tot die conclusie na een speciaal bijeengeroepen vergadering in de Saudische stad Jeddah.

‘We moeten constant herinneringen naar de internationale gemeenschap sturen voor de toepassing van het internationaal recht, die onomwonden een verbod legt op de verspreiding van religieuze haat’, zei de voorzitter Hissein Brahim Taha.

Vorige week, op de eerste dag van het Offerfeest, werd een koran verbrand voor een moskee in Stockholm. Met name Turkije ergerde zich hieraan, het land dat de Zweedse toetreding tot de NAVO nog dient goed te keuren.

Dat de Zweedse politie toestemming gaf voor de koranverbranding is veel islamitische landen een doorn in het oog. In Zweden wordt het incident ook gezien als ‘vrijheid van meningsuiting’. Na kritiek en protesten vanuit islamitische landen kwam er toch een veroordeling van de ‘islamofobe daad’ door de Zweedse regering.

- Advertentie -