14.8 C
Amsterdam

Islamitische Universiteit Rotterdam zegt sorry voor ‘oproep tot geweld’ door rector

Lees meer

Vandaag heeft de Islamic University of Applied Sciences in Rotterdam afstand genomen van controversiële uitlatingen die de eigen rector Ahmet Akgündüz (foto) eerder deed. Dit meldt het het Nederlands Dagblad.

Eind 2018 deed Akgündüz op een Turkse televisiezender controversiële uitlatingen over de mislukte coup van 15 juli 2016 tegen president Erdogan. Akgündüz zei dat het volgens de islam geoorloofd is om iemand te doden als hij in opstand komt tegen de staat. Die opstandelingen waren volgens de rector de aanhangers van de Gülen-beweging.

Erdogan zegt dat de in Amerika woonachtige geestelijke Fethullah Gülen achter de coup zat. Gülen zelf ontkent.

De Islamitische Universiteit Rotterdam (IUASR) zegt nu in een persverklaring afstand te nemen van de uitlatingen van de rector, ‘voor zover die zijn opgevat als rechtvaardiging voor het oproepen tot geweld’.

Een half jaar geleden legde onderwijsminister Ingrid van Engelshoven de IUASR een sanctie op. De uitspraken van rector Akgündüz waren al eerder door een onafhankelijke commissie beoordeeld als discriminerend en als een vorm van haatzaaien. Als de IUASR binnen drie maanden geen afstand zou nemen van de uitspraken van haar rector, dan zou de universiteit haar accreditatie kwijtraken.

- Advertentie -