11.3 C
Amsterdam

‘Islamofobie is diepgeworteld in Canada en neemt toe’

Lees meer

De mensenrechtencommissie van de Canadese Senaat stelt dat islamofobie in Canada ‘diepgeworteld is én toeneemt’. Met name zwarte moslima’s die een hoofddoek dragen zijn het doelwit van agressie en aanvallen.

Dat meldt de Canadese nieuwssite CP24. Het onderzoek van de commissie is nog steeds aan de gang, maar een eerste conclusie kan al worden getrokken: ‘incidenten met moslimhaat komen vaker voor en zijn gewelddadiger dan incidenten met andere religieuze groepen’.

‘Canada heeft een probleem’, reageert senator Salma Ataullahjan, de voorzitter van de commissie. ‘We horen veel over intergenerationeel trauma omdat jonge kinderen hier getuige van zijn. Moslims spreken zich nu uit, omdat er zo veel gewelddadige aanslagen plaatsvinden.’

De commissie heeft in het hele land met moslims gesproken, inclusief slachtoffers van aanslagen, zoals artsen, docenten en andere mensen. Een volledig rapport volgt nog in juli, maar de aanvallen van extreemrechts en anti-moslimgroepen zijn groeiende in Canada.

Volgens de commissie zijn vooral vrouwen kwetsbaar. ‘Sommigen zijn zelfs bang om van huis te gaan, bijvoorbeeld om hun kinderen naar school te brengen. Dat is al moeilijk genoeg. Moslims moeten altijd over hun schouders kijken.’

- Advertentie -