15.5 C
Amsterdam

Islamoloog Tariq Ramadan vrijgesproken in verkrachtingszaak

Lees meer

De bekende moslimacademicus Tariq Ramadan is vrijgesproken van verkrachting in Zwitserland. Volgens de Zwitserse rechter is er geen bewijs voor de aanklacht. Het vermeende slachtoffer Brigitte (niet haar echte naam) is in beroep gegaan.

Ramadan kan drie jaar in de gevangenis verdwijnen, wanneer hij in hoger beroep alsnog schuldig bevonden wordt. Dat meldt de Arabische nieuwssite Middle East Eye. In Frankrijk lopen nog vier andere verkrachtingszaken tegen hem.

Ramadan ontkent niet dat hij Brigitte heeft ontmoet maar wel dat hij haar in 2008 in een hotel in Geneve heeft verkracht. Brigitte zou zich hebben opgedrongen en zich laten kussen, aldus Ramadan.

Volgens Ramadan zijn alle verkrachtingszaken ‘politiek gemotiveerd’ met als doel om zijn reputatie te beschadigen. De advocaten van Ramadan zeggen dat er een hetze tegen hem gaande is, oftewel ‘Ramadanfobie’.

Ramadan was in de jaren na 9/11 een veelgevraagde spreker. In 2004 riep Time Magazine hem uit tot een van de meest invloedrijke personen. Zijn grootvader Hassan al-Banna was de oprichter van de Moslimbroederschap in Egypte. Ramadan schreef in die tijd vaak over de verenigbaarheid van de Europese waarden met de islam en dat Europese moslims, die beide tradities vertegenwoordigen, daar trots op kunnen zijn.

- Advertentie -