23.5 C
Amsterdam

Israël annexeert nu ook grond van Grieks-orthodoxe Kerk in Jeruzalem

Lees meer

Israëlische kolonisten nemen in bezet Oost-Jeruzalem grond over van de Grieks-Orthodoxe Kerk, die door Palestijnen werd gepacht. Daarbij krijgen ze bescherming van het leger. Dat meldt de nieuwssite Middle East Eye.

Het gaat om een stuk grond van vijfduizend vierkante meter in de Palestijnse wijk Silwan. De kolonisten bestormden het gebied met ondersteuning van het Israëlische leger, zetten het gebied af en installeerden camera’s.

Palestijnse bewoners rukten op naar het gebied, maar werden afgeslagen door het leger. Drie Palestijnen werden gearresteerd.

‘Ze sloegen iedereen – mannen, vrouwen en kinderen’, vertelt een ooggetuige. ‘Ze arriveerden vroeg in de ochtend, toen mensen nog aan het slapen waren en namen het gebied in.’

Silwan, waar meer dan 60.000 Palestijnen wonen, is een felbegeerd stukje gebied ten zuiden van de Al Aqsa-moskee, en is al jaren het doelwit van Israëlische kolonisten. Honderden families in de wijk worden nu met uitzetting bedreigd, via rechtszaken door kolonistengroepen of door de Israëlische staat, die er een toeristenpark wil bouwen met Bijbelse verhalen en figuren.

Deze ontwikkelingen zijn volgens Daniel Seidemann van de Israëlische NGO Terrestrial Jeruzalem een ‘radicale verandering’ van het karakter van het historische hart van Jeruzalem. Daardoor wordt Oost-Jeruzalem ‘gefragmenteerd, gedenationaliseerd van de Palestijnen en de marginalisatie van de christelijke en islamitische aanwezigheid’, schrijft hij. Seidemann denkt dat zulke schendingen onder de nieuwe Netanyahu-regering ‘nog veel vaker zullen plaatsvinden’.

De Israëlische bezetting van Oost-Jeruzalem sinds 1967 is een schending van verschillende internationale regels.

- Advertentie -