21.4 C
Amsterdam

Israël bekijkt mogelijkheid om Joden te evacueren uit Oekraïne

Lees meer

De Israëlische regering bekijkt de mogelijkheid om Joodse gemeenschappen uit Oekraïne te evacueren, mochten Russische troepen het land binnenvallen.

De spanningen tussen Rusland en Oekraïne lopen op. Mogelijk leidt dit tot oorlog. Israël maakt zich zorgen over het lot van de naar schatting 200.000 tot 400.000 Joden die in Oekraïne wonen. In het verleden zijn de Joden in Oekraïne slachtoffer geweest van bloedige pogroms, zoals tijdens de Russische Burgeroorlog (1917-1922) die aan meer dan 100.000 Joodse burgers het leven kostte.

Zondag was er een ontmoeting tussen Joods-Oekraïense vertegenwoordigers en functionarissen van de Israëlische regering. Ze bespraken een evacuatieprogramma, voor het geval er oorlog uitbreekt. Een volgende meeting staat gepland voor 1 februari. Ook hebben de Israëlische regering en Joodse groepen in Oekraïne contact met de regeringen van Rusland en Oekraïne.

Israël werkt daarnaast aan een plan, dat ooit tijdens de Koude Oorlog is bedacht, om in tijden van nood Joden uit Oost-Europa te evacueren.

Op dit moment heeft Rusland meer dan 100.000 militairen verzameld langs de grens bij Oekraïne. De vrees bestaat dat de Russische president Vladimir Poetin echt oorlog wil.

De Israëlische ‘Wet op de Terugkeer’ geeft elke Jood het recht om naar Israël te emigreren, zich te vestigen en staatsburger te worden.

In 2008, tijdens de oorlog tussen Rusland en Georgië, heeft Israël tientallen Joden uit de stad Gori geëvacueerd. En volgens het Israëlische ministerie van Emigratie en Integratie zijn tussen 2014 en oktober 2018 meer dan 30.000 mensen vanuit Oekraïne naar Israël verhuisd, aldus Haaretz.

- Advertentie -