14.5 C
Amsterdam

Israël: bewapend parlementslid wil kolonie stichten, roept ‘Ga naar Syrië!’

Lees meer

Op Twitter is een video opgedoken van een rechts-radicaal parlementslid uit Israël die bewapend en al Palestijns land in bezit wil nemen.

‘Ga naar Syrië, dit is ons land’, schreeuwt politicus Itamar Ben-Gvir, vermoedelijk naar een Palestijnse familie, aldus de Palestijnse onderzoeker Riya Al.

Het tafereel speelt zich eergisteren af, terwijl kolonisten een nieuwe Israëlische nederzetting proberen te stichten in een Palestijns dorp in de Negev-woestijn. In het filmpje is Gvir te zien die uit de auto is gestapt en aan zijn broek rommelt. Hij kijkt dan over de auto naar de andere kant en roept: ‘Ga naar Syrië, dit is ons land’.

Daarna pakt hij uit de auto een handwapen en steekt die in zijn zij. Dit allemaal onder het gejuich en geklap van verzamelde Israëlische kolonisten om hem heen, met wie hij daarna in gesprek gaat.

‘En zo werkt een Israëlisch parlementslid gewapend mee aan diefstal van Palestijns land en het oprichten van een illegale kolonie’, twittert de pro-Palestijnse organisatie The Rights Forum uit Nederland.

Riya Al noemt het vooral een voorbeeld van hoe ‘het gevaar van een rechtlijnige toepassing van het apartheidsraamwerk ons op ons gezicht blijft slaan.’

De kolonisten hadden tenten neergezet in het Palestijnse dorp. Maar de Israëlische politie zette het gebied af en riep kolonisten op hun tenten weer te evacueren, om later te worden vernietigd.

- Advertentie -