18 C
Amsterdam

Israël bouwt drieduizend woningen in bezet Oost-Jeruzalem

Lees meer

Een Israëlische commissie heeft de plannen goedgekeurd om 2.969 nieuwe nederzettingen te bouwen in het bezette Oost-Jeruzalem.

Volgens de Palestijnse onderzoeker Fakhri Abu Diab zullen de Israëlische autoriteiten honderden hectares grond in beslag nemen, die eigendom zijn van Palestijnen. Ook zijn er voor de Israëlische bouwprojecten straten, snelwegen en andere voorzieningen nodig, die worden ontwikkeld ten koste van de Palestijnen.

De bouwplannen van Israël zullen Oost-Jeruzalem net als de Westelijke Jordaanoever opdelen in kleine eilandjes, die niet met elkaar verbonden zijn. Ook wordt Oost-Jeruzalem op deze manier van de Westelijke Jordaanoever geïsoleerd.

Op dit moment wonen er op de Westbank meer dan 720.000 Joodse kolonisten.  Kolonistenleiders voelen zich geruggesteund door de extreemrechtse regering van Benjamin Netanyahu. ‘Ik denk dat er in de komende jaren van dit kabinet meer zal worden gebouwd dan in de afgelopen 20 jaar onder andere kabinetten’, aldus kolonistenactivist Baruch Gordon. De Joodse bevolking in de nederzettingen groeit sneller dan in de rest van Israël, omdat de Joden in de nederzettingen jonger zijn en conservatiever, en dus meer kinderen krijgen.

- Advertentie -