18.4 C
Amsterdam

Israël dankt Marokko voor hulp aan Joden tijdens WO2

Lees meer

De Israëlische president Isaac Herzog heeft koning Mohammed VI van Marokko bedankt voor het beschermen van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De president stelt dat Marokko een ‘veilige haven’ was voor Joden, die zo konden ontkomen aan de Holocaust, meldt het Franse persbureau AFP.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Mohammed V, de grootvader van de huidige koning, sultan van Marokko, dat toen nog onder Frans bewind viel. De sultan staat erom bekend dat hij anti-Joodse wetten, die waren voorgeschreven door de pro-Duitse Vichy-regering van Frankrijk, weigerde uit te voeren.

Herzogs brief aan koning Mohammed komt twee jaar na de normalisering van de banden tussen Israël en Marokko. Hij uit zijn dankbaarheid voor ‘de mensen van Marokko die al generaties lang hebben gehandeld om de veiligheid, het welzijn en het culturele erfgoed van de Joodse gemeenschap in het koninkrijk te beschermen’.

Al in de vijftiende eeuw vluchtten Joden naar Marokko vanuit Spanje, memoreerde Herzog. Joden wilden zo ontkomen aan de christelijke heersers die op het Iberisch schiereiland de macht veroverden op de moslims.

- Advertentie -