13.3 C
Amsterdam

Israël doodt in 24 uur vijf Palestijnen

Lees meer

In 24 uur hebben Israëlische troepen vijf Palestijnen gedood, waaronder een veertienjarige jongen.

De vijf Palestijnen werden gedood op de Westelijke Jordaanoever, die volgens het internationaal recht illegaal door Israël wordt bezet.

Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid werden drie Palestijnen woensdag gedood, terwijl de andere twee omkwamen na een Israëlische inval vandaag.

De veertienjarige jongen werd gisteren gedood, nadat hij een benzinebom had gegooid naar soldaten die met scherp schoten.

In de buurt van Ramallah werd een andere Palestijn gedood bij gevechten tussen Israëlische troepen en tientallen Palestijnse demonstranten. Op beelden is te zien hoe Palestijnen stenen naar gepantserende voertuigen gooiden. Ook zijn geweerschoten te horen. Israëlische veiligheidstroepen waren bezig met de arrestatie van drie Palestijnen, die ervan werden verdacht een terreuraanval op Israëli’s uit te voeren. Uiteindelijk werden gisteren zo’n twintig Palestijnen gearresteerd.

Een ander dodelijk slachtoffer is een 34-jarige Palestijnse advocaat die lobbyt tegen de Israëlische nederzettingenpolitiek op de Westbank. Hij werd volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in de borst geschoten in Nablus.

Israël zegt dat troepen Nablus binnenkwamen om Israëlische arbeiders te escorteren naar een plek die Joden vereren als het graf van Jozef. Door Palestijnen was schade aangericht aan het graf.

Israëlische troepen renden door Nablus in een gepantserd konvooi en openden het vuur toen een menigte hen bekogelde met stenen en brandbommen. De advocaat werd geraakt door een kogel terwijl de troepen zich terugtrokken uit Nablus, aldus ooggetuigen.

Israël heeft de naar eigen zeggen ‘antiterroristische acties’ in de Westelijke Jordaanoever opgevoerd, na aanslagen op Israëlische burgers in de afgelopen weken. Volgens Israël gaat het om arrestatie-invallen in antwoord op de aanslagen, maar vanuit Palestijnse zijde worden deze invallen beschouwd als provocaties.

De Palestijnse politicus Mustafa Barghouti zegt tegen de Arabische nieuwszender al Jazeera dat de confrontaties mogelijk kunnen leiden tot een nieuwe Intifada, ofwel een opstand in de Palestijnse gebieden.

- Advertentie -