19.2 C
Amsterdam

Israël en Turkije lijmen diplomatieke banden, wijzen ambassadeurs aan

Lees meer

Turkije en Israël gaan na een lange periode van kille verhoudingen over tot een ‘volledig herstel’ van de diplomatieke banden. Kers op de taart: het weer benoemen van ambassadeurs in beide landen, meldt de Turkse nieuwssite Ahval.

Het opwaarderen van de relaties ‘zal een bijdrage leveren aan beide volkeren, waarbij de economie, handel, culturele banden en de regionale stabiliteit zullen toenemen’, aldus de Israëlische premier Yair Lapid. Gisteren was de Israelische president Israëlische president Herzog op staatsbezoek bij de Turkse president Erdogan.

Sinds 2011, toen Israël een Turkse boot aanviel die door de zeeblokkade van Gaza wilde breken en tien Turkse burgers doodde, waren de banden tussen Turkije en Israël ernstig bekoeld. De Turkse steun aan Hamas, kritiek op hoe de Palestijnen behandeld werden en verschillende visies over de energiebronnen in het oostelijke Middellandse Zeegebied waren hangijzers.

Een bezoek van president Herzog in maart bracht schot in de al langer lopende toenadering. In mei bracht de Turkse minister van Buitenlandse Zaken een bezoek aan Israël.

Turkije heeft nog niet gereageerd op het bericht dat het Israëlische leger vanochtend zeven Palestijnse NGO’s heeft gesloten.

- Advertentie -