14.4 C
Amsterdam

Israël erkent Westelijke Sahara als Marokkaans grondgebied

Lees meer

Israël heeft de bezette Westelijke Sahara erkend als grondgebied van het Marokkaanse koninkrijk. De regio wordt ook opgeëist door de rebellen van Polisario, die van het gebied een onafhankelijke staat willen maken en door buurland Algerije worden gesteund. Zo meldt de nieuwszender Deutsche Welle.

Israël overweegt na de erkenning een consulaat te openen in de Westelijke Sahara. In een brief aan de Marokkaanse koning Mohammed VI zegt de Israëlische premier Netanyahu dat ‘de Israëlische positie naar de Verenigde Naties en naar regionale en internationale organisatie zal worden verzonden’.

De Westelijke Sahara is een groot gebied ten zuiden van Marokko, dat ook grenst aan Mauritanië en, met een kleiner deel, aan Algerije. Toen de Westelijke Sahara in 1975 onafhankelijk werd van Spanje, annexeerde Marokko het gebied meteen. Zo begon het conflict met de onafhankelijkheidsbeweging Polisario.

In 1991 kwam er onder VN-toezicht een wapenstilstand tot stand. In 2020, toen Marokko en Israël voor het eerst diplomatieke banden aangingen met elkaar, koos Polisario voor de confrontatie en verklaarde het hele bezette gebied een ‘oorlogszone’. Algerije verbrak in 2021 de banden met Marokko.

- Advertentie -