16.8 C
Amsterdam

Israël: joden verkleden zich als moslim om stiekem te bidden bij Al Aqsa

Lees meer

Sommige rechtse joden verkleden zich als moslim om het Al Aqsa-complex binnen te gaan en stiekem te bidden. Hiermee brengen ze de status-quo op de twee na heiligste plek van de islam in gevaar, aldus de Arabische nieuwszender al Jazeera.

Israël bezet sinds 1967 Oost-Jeruzalem, maar sloot toen met Jordanië – dat de islamitische locaties in de stad beheert – een compromis: moslims hebben het alleenrecht om te bidden bij Al Aqsa, dat onder joden bekend staat als de Tempelberg. Joden mogen bidden bij de Klaagmuur eronder.

Maar sommige ultrazionistische joden willen nu een einde maken aan deze precaire status-quo. De 26-jarige Raphael Morris moedigt met zijn organisatie Returning to the Mount joden zelfs aan om te gaan bidden op het voor Joden verboden terrein van de Al Aqsa-moskee.

Deze zionisten verkleden zich als moslims, zodat ze niet opvallen. Ze leren zelfs Arabisch en enkele Koranverzen uit hun hoofd, om zo langs de veiligheidscontroles te lopen zonder betrapt te worden door de Israëlische politie en de Palestijnse bewakers van het complex.

Al Jazeera stelt dat er dagelijks tientallen Joden het verbod omzeilen. ‘Er zijn elke dag tienduizenden moslims die deze poorten passeren. Ons doel is om op te gaan in en niet betrapt te worden’, vertelt Morris aan de Arabische nieuwszender.

Onlangs kreeg Morris een gebiedsverbod van drie maanden opgelegd van de Israëlische politie, met het bevel om uit de buurt van de Oude Stad te blijven. Toch zweert Morris terug te zullen keren.

- Advertentie -