16.6 C
Amsterdam

Israël praat over wetsvoorstel dat militairen immuniteit verleent

Lees meer

De ultrarechtse Israëlische politicus Itamar Ben-Gvir is bezig met een wetsvoorstel dat Israëlische militairen en politieagenten strafrechtelijke immuniteit verleent. De wet moet de vervolging voorkomen van misdaden die tijdens de diensttijd zijn begaan.

Het controversiële wetsvoorstel is onderdeel van de coalitiebesprekingen tussen Ben-Gvirs ultrareligieuze partij Otzma Yehudit en de rechtse Likud-partij van oud-premier Benjamin Netanyahu.

Netanyahu gaat weer een regering vormen en heeft daarvoor de steun nodig van uiterst rechtse splinterpartijen als Otzma Yehudit. Deze partijen willen in ruil daarvoor conservatief-religieuze wetgeving invoeren.

Otzma Yehudit zegt dat de partij niet in het kabinet zitting neemt als de immuniteit voor soldaten en politie niet wordt geregeld.

Defensiefunctionarissen uit hun zorgen over het voorstel. Het zou Israëlische militairen vatbaar maken voor vervolging door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het Israëlische militaire en burgerlijke rechtssysteem verhindert volgens hen de berechting van Israëlische militairen door het ICC wegens (oorlogs)misdaden.

Ben-Gvir wordt wellicht minister van Openbare Veiligheid in het nog te vormen kabinet van Netanyahu. Hij is berucht om zijn anti-Palestijnse uitspraken. Zo noemt hij Arabisch-Israëlische collega-parlementariërs ‘terroristen’ en heeft hij opgeroepen tot de deportatie van zijn politieke tegenstanders.

Deze maand zei Ben-Gvir dat een Israëlische militair goed werk had verricht, door een 22-jarige Palestijn van dichtbij dood te schieten. Palestijnse leiders spraken van een ‘executie in koelen bloede’.

- Advertentie -