13.2 C
Amsterdam

Israël: rechter weigert Palestijn vrij te laten na 165 dagen hongerstaking

Lees meer

Israël weigert de Palestijnse gevangene Khalil Awawdeh vrij te laten. Awawdeh is bijna een halfjaar in hongerstaking omdat hij sinds december zonder rechtszaak of aanklacht wordt vastgehouden, meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera.

Volgens een Israëlische arts van Artsen voor Mensenrechten is Awawdeh’s leven in gevaar. Hij zou met handboeien aan een bed vastzitten en na 165 dagen hongerstaking nog maar zo’n veertig kilo wegen.

Desondanks weigert de Israëlische rechter gehoor te geven aan zijn hongerstaking. Awawdeh heeft zijn lot in eigen hand, aldus de rechter, en kan gewoon eten als hij dat wil.

Er is weinig bekend over Awawdeh (40), behalve dat hij vader van vier kinderen is en een vrome moslim is, woont op de Westelijke Jordaanoever en Economie heeft gestudeerd zonder dit af te ronden. Hij heeft volgens zijn vrouw al zes keer in ‘administratieve detentie’ gezeten, zonder officiële aanklacht.

Momenteel worden in Israël ongeveer 4.450 Palestijnen vastgehouden, waarvan ongeveer 670 op basis van ‘geheim bewijs’. Ook zij hebben geen rechtszaak of aanklacht gehad.

Volgens Israël is deze vorm van ‘administratieve detentie’ nodig om staatsgevaarlijke Palestijnen van de straat te houden, zonder gevoelige vrij te geven. Critici menen dat deze procedure wordt misbruikt tegen de Palestijnse bevolking. Sommige gevangenen wordt zelfs medische hulp ontzegd. Volgens de Palestijnen zijn de 670 gevangenen politieke gevangenen en geen criminelen met terreurbanden, zoals Israël vaak beweert.

- Advertentie -