4.3 C
Amsterdam

Israël schendt oorlogsrecht met bloedbad in Palestijns ziekenhuis

Lees meer

Gisterochtend vermoordden Israëlische militairen – vermomd als artsen en burgers – drie Palestijnen in een ziekenhuis in Jenin. Hiermee heeft Israël ‘vrijwel zeker’ het internationale oorlogsrecht geschonden, aldus de Volkskrant.

Volgens het Israëlische leger zijn de drie Palestijnen militanten van de verzetsbewegingen Hamas en Islamitische Jihad.

Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in de Gazastrook is woedend. De aanval is een inbreuk op mensenrechten en medische neutraliteit. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis vond er geen vuurgevecht plaats, maar waren het standrechtelijke executies. Op een foto is een bloedvlek te zien op een ziekenhuisbed.

Aan de Volkskrant vertelt Marten Zwanenburg, hoogleraar militair recht aan de Universiteit van Amsterdam en verbonden aan de Nederlandse Defensieacademie, dat Israël het internationaal oorlogsrecht heeft geschonden. De Israëlische soldaten hebben zich schuldig gemaakt aan perfidie, het misleiden van de vijand door te doen alsof ze geen gevaar vormen. ‘Dat is niet toegestaan volgens het internationale oorlogsrecht’.

De hoogleraar denkt niet dat de militairen in kwestie worden vervolgd voor hun moorden. ‘Het is aan Israël om dit te doen, maar het lijkt erop dat dit een geplande operatie was van de Israëlische krijgsmacht.’

- Advertentie -