18 C
Amsterdam

Israël sloopt nieuwe Palestijnse school

Lees meer

Israël heeft een nieuwe – én met EU-steun gefinancierde – Palestijnse basisschool weggevaagd in de plaats Masafer Yatta op de Westelijke Jordaanoever. Dat meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera.

De sloop begon al toen scholieren in het gebouw een les volgden, zegt een lokaal raadslid. ‘Ze gebruikten bommen om de kinderen angst in te boezemen en hun uit de school te krijgen.’

De verwoesting van de school, waar 22 kinderen op zaten, begon meteen nadat het Israëlische hooggerechtshof een eerdere bevriezing op de bulldozerpolitiek introk.

In de jaren tachtig wees Israël Masafer Yatta aan als militair oefenterrein. Deze zomer besloot Israël dat de ruim duizend Palestijnse bewoners van het gebied moeten vertrekken.

In een verklaring van Israël, die verantwoordelijk zijn voor het bestuur in bezet Palestijns gebied, staat dat er een ‘een illegaal gebouw in militair terrein is vernietigd’.

De basisschool was maar een maand geleden gebouwd en minder dan twee weken in bedrijf.

De EU-delegatie in de Palestijnse gebieden zegt ‘verschrikt’ te zijn door het nieuws.

Het Palestijnse ministerie van onderwijs spreekt van een ‘misselijkmakende misdaad’ en ‘nog een voorbeeld van de voortdurende misdaden van de bezetting, nu tegen de onderwijssector en vrijheid van onderwijs die kinderen, scholieren en leraren tot doelwit maakt, ondanks alle internationale regels’.

- Advertentie -