16.4 C
Amsterdam

Israël staat extremistische vlaggenmars door Oost-Jeruzalem toe

Lees meer

De Israëlische autoriteiten hebben extreemrechtse Israëlische groepen toestemming gegeven om op 29 mei een mars door het bezette Oost-Jeruzalem te organiseren.

Vorig jaar vond deze rechtsextremistische mars ook plaats (foto), waarbij demonstranten ‘Dood aan de Arabieren’ scandeerden. De mars riep in Israël en daarbuiten veel verontwaardiging op.

De mars is bedoeld om de verovering van Oost-Jeruzalem in de door Israël gewonnen oorlog van 1967 te vieren. De Israëlische annexatie van Oost-Jeruzalem is een stap die internationaal niet wordt erkend. Veel Palestijnen willen dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad wordt van een toekomstige Palestijnse staat.

De extreemrechtse mars kan voor extra spanningen zorgen, bovenop de spanningen die de laatste tijd al waren opgelopen. Vorige maand vielen Israëlische agenten het Al Aqsa-moskeecomplex in Oost-Jeruzalem enkele keren binnen, naar eigen zeggen om relschoppers op te pakken. En deze week trad de politie in Oost-Jeruzalem hard op tijdens de begrafenis van de vermoorde Palestijnse journaliste Shireen Abu Aqleh, waardoor haar kist bijna op de grond viel.

Een van de kistdragers is gearresteerd en zit nu in eenzame opsluiting, volgens zijn advocaat.

- Advertentie -