18.4 C
Amsterdam

Israël stelt vrijlating zieke schrijver Walid Daqqa uit

Lees meer

De Palestijnse auteur Walid Daqqa wordt voorlopig niet vrijgelaten door Israël. Daqqa is terminaal ziek, maar Israël heeft de rechtszitting om hem voorwaardelijk vervroegd vrij te laten uitgesteld tot 31 mei.

Afgelopen maandag werd Daqqa (61) naar de intensive care van het Assaf Harofeh-ziekenhuis in Tel Aviv overgebracht. Hij lijdt aan een vergevorderd stadium van beenmergkanker. Tientallen Palestijnen gingen dinsdagavond de straat op om Daqqa’s onmiddellijke vrijlating te eisen. Aan die oproep is tot nu toe geen gehoor gegeven.

Walid Daqqa is volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera een van de belangrijkste intellectuelen onder de Palestijnse politieke gevangenen. Daqqa werd in 1986 achter slot en grendel gezet vanwege betrokkenheid bij de dood van een Israëlische militair en tot 37 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Die straf zat hij in maart 2023 uit, maar de Israëlische autoriteiten hadden zijn straf in 2017 met twee jaar verlengd omdat Daqqa mobiele telefoons de cel binnensmokkelde.

De Palestijnse mensenrechtenactivist Ihtiram Ghazawneh vindt dat Israël Daqqa onmiddellijk moet vrijlaten, omdat de schrijver terminaal is. ‘Hij heeft zijn straf van 37 jaar uitgezeten. Hij is niet meer iemand die in een veiligheidsdossier staat. Hij moet de behandeling buiten de gevangenis kunnen voortzetten bij zijn familie, want zelfs als hij wordt vrijgelaten is het niet duidelijk hoe lang hij nog zal leven.’

Daqqa kampte in 2015 al met gezondheidsproblemen. Doktoren adviseerden periodiek bij hem bloedonderzoek te doen, maar de gevangenisautoriteiten weigerden dit. In december 2022 verslechterde de gezondheid van Daqqa drastisch, en werd beenmergkanker bij hem vastgesteld. Hij had dringend een transplantatie nodig, maar die operatie heeft hij tot op heden niet gekregen. Op 12 april onderging Daqqa wel een operatie waarbij een groot deel van zijn rechterlong werd verwijderd. Op 7 mei werd hij in de beruchte Ramle-gevangeniskliniek geplaatst, waar hij alleen antibiotica kreeg en enkele fysiotherapiesessies, aldus Addameer, een Palestijnse mensenrechtenorganisatie die zich inzet voor Palestijnse gevangenen.

Ondertussen twitterde de extreemrechtse Israëlische minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir dinsdagavond sadistisch dat Daqqa maar ‘een einde aan zijn leven in de gevangenis zou moeten maken’.

- Advertentie -