19.2 C
Amsterdam

Israël valt vluchtelingenkamp in Jenin aan: tien doden

Lees meer

Het Israëlische leger heeft tijdens een grote operatie in het vluchtelingenkamp in Jenin op de Westelijke Jordaanoever tien Palestijnen gedood.

Maandag viel het Israëlische leger met grof geschut – drones, Apache-helikopters en grondtroepen – het Palestijnse vluchtelingenkamp aan. Dit leidde gisteren tot acht doden aan Palestijnse zijde.  Inmiddels staat het dodental op tien. Vannacht overleed een Palestijn aan zijn verwondingen. En het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid meldde daarna de tiende Palestijnse dode, nadat vanochtend in de buurt van Jenin het lichaam gevonden werd van een Palestijnse man die door Israëlisch vuur was geraakt.

Op beelden die op social media circuleren zijn Palestijnse mensen te zien die hun huizen ontvluchten, terwijl Israëlische militairen hun huizen bestormen. Volgens Palestijnse media heeft het Israëlische leger de Palestijnen bevolen uit hun huizen te vertrekken. Volgens de vicegouverneur van Jenin, Kamal Abu Aroub, zijn ongeveer 3.000 Palestijnen het vluchtelingenkamp ontvlucht. Er wonen in het vluchtelingenkamp Jenin tussen de 15.000 en 20.000 mensen.

Israëlische veiligheidsfunctionarissen ontkennen echter dat er een bevel tot evacuatie is gegeven. De Palestijnen zouden hun huizen zijn ontvlucht vanwege de gevechten tussen het Israëlische leger en gewapende Palestijnse strijders. Volgens generaal Daniel Hagari zijn er zo’n tien doden gevallen, en heeft het leger 110 verdachten gearresteerd. Er bevinden zich, aldus de generaal, zo’n 300 gewapende strijders in het vluchtelingenkamp. Volgens het Israëlische leger zouden Palestijnen in het vluchtelingenkamp hun commandocentrum hebben, en diende het kamp de afgelopen maanden ook als schuilplaats voor verdachten van terreuraanslagen.

- Advertentie -