20.5 C
Amsterdam

Israël valt weer Palestijnse moskeegangers tijdens ramadan

Lees meer

Ook dit jaar is het tijdens de Ramadan weer flink misgegaan in de Al Aqsa-moskee. Videobeelden over het brute neerslaan van Palestijnse moskeegangers door Israëlische eenheden gaan de wereld over. Zo meldt de nieuwssite Middle East Eye.

Op de beelden zijn – tussen het gegil van vrouwen en afgeschoten traangas door – meppende Israëlische soldaten te zien, die de afgebeukte moskeegangers daarna naar buiten sleuren. De Israëlische troepenmacht is in de nacht de heilige moskee binnengestormd, waar honderden mannen, vrouwen en ouderen waren gekomen voor het ochtendgebed.

Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan zijn er vele gewonden gevallen, maar is het geen exact getal te geven, omdat Israël medische hulpverleners heeft geblokkeerd die gewonden wilden behandelen. Een van de medische hulpverleners is door een Israëlische politieagent zelf ook aangevallen, meldt Middle East Eye.

Volgens lokale media gaat het om tientallen gewonden. Een ooggetuige zegt dat ‘elke man één voor één’ in elkaar is geslagen.

Op sociale media wordt heftig gereageerd op het incident. Ook in Nederland. ‘Misselijk van de beelden uit de Al-Aqsa moskee waar Israëlische bezettingstroepen biddende Palestijnen in elkaar slaan. Deze waanzin moet stoppen. Deze waanzin moet ten strengste veroordeeld worden, mét sancties tegen het gestoorde Israëlische regime’, tweet NRC-redacteur Wafa Al Ali.

Volgens Israël zou het om de detentie van ‘relschoppers’ gaan en is ‘de orde in de Al Aqsa-moskee hersteld’.

- Advertentie -