20.7 C
Amsterdam

Israël vernoemt nieuwe nederzetting naar Trump

Lees meer

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de ‘Trump Heights’ onthuld, een nieuwe nederzetting die genoemd is naar de Amerikaanse president Donald Trump.

De nederzetting is gevestigd op de Golanhoogte, een gebied dat in 1967 door Israël werd veroverd op Syrië tijdens de Zesdaagse Oorlog. Trump ondertekende in maart dit jaar een besluit waarin de Verenigde Staten de Israëlische annexatie van het gebied formeel erkennen.

Trumps voorgangers zagen de bezetting van de Golanhoogte als voldongen feit, maar waren tegen een formele annexatie door Israël omdat dit in strijd is met het internationale recht.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu onthulde een bord met daarop de tekst ‘Trump Heights’, in het Engels en Hebreeuws. Dit bord is versierd met de vlaggen van Israël en de Verenigde Staten en staat geplant op een patch van kunstgras.

In zijn toespraak prees Netanyahu de Amerikaanse president de hemel in. ‘Trump is een grote vriend van onze staat. Hij is een leider die dingen heeft gedaan die niet eerder zijn gedaan, maar wel gedaan zouden moeten worden in de naam van rechtvaardigheid en waarheid.’

David Friedman, de Amerikaanse ambassadeur in Israël, is ook in zijn nopjes. Hij stelt dat veel Amerikanen achter deze beslissing staan. Friedman kwam vorige week in het nieuws, omdat hij in gesprek met de New York Times beweerde dat Israël delen van de Westelijke Jordaanoever, waar veel Israëlische nederzettingen zijn, gewoon moet annexeren. Het Israëlische nederzettingenbeleid in de Palestijnse gebieden is reeds in strijd met het internationale recht.

- Advertentie -