10.1 C
Amsterdam

Israël weert Marokkanen van Westelijke Jordaanoever

Lees meer

Israël, dat de Westelijke Jordaanoever bezet, heeft nieuwe strikte regels aangekondigd voor dat gebied. Marokkanen vormen een van de groepen buitenlanders die niet welkom zijn de komende twee jaar, ook niet als ze daarnaast nog een andere nationaliteit bezitten.

Andere landen die onder de regel vallen zijn Egypte, Jordanië, Bahrein en Zuid-Soedan.

Op dit moment laaien de spanningen op de Westelijke Jordaanoever weer op, net als dit voorjaar. Israël wil zijn controle op het gebied verstevigen en doodde er al ruim 120 Palestijnen, vooral bij invallen om militante Palestijnen te arresteren. Die invallen zijn fors opgevoerd nadat in het voorjaar negentien Israëliërs omkwamen bij aanslagen. Vanochtend nog doodde Israël vijf Palestijnen, waaronder de leider van een militante groep, in Nablus.

De reisbeperking voor Marokkanen is opmerkelijk. Marokko normaliseerde in 2020 nog de betrekkingen met Israël, in ruil voor de erkenning van de soevereiniteit over de Westelijke Sahara door de Verenigde Staten. Wel feliciteerde Marokko in 2021 Hamas vanwege diens ‘overwinning’, na een reeks van beschietingen tussen Hamas en Israël.

Toen de Israëlisch-Palestijnse spanningen dit voorjaar opnieuw oplaaiden, hield Marokko zich wat meer op de vlakte. Marokko veroordeelde Israël wel, maar zonder het land te noemen. Marokko maakt bovendien hardhandig een einde aan pro-Palestina-demonstraties in eigen land.

Afgelopen zaterdag, op een conferentie van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking, herhaalde Marokko zijn steun voor Palestina en de rechten van Palestijnen om een onafhankelijk staat te zijn met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

- Advertentie -