13.8 C
Amsterdam

Israël wil nieuwe nederzetting stichten in Hebron

Lees meer

Israël is van plan een nieuwe enclave te bouwen in Hebron, op de Westelijke Jordaanoever. Dat melden Israëlische media. Hier wonen op dit moment duizend Israeli’s in versterkte enclaves tussen 200.000 Palestijnen.

Minister van defensie Naftali Bennet heeft opdracht gegeven te beginnen aan de bouw van een wijk voor Joodse kolonisten midden in het centrum van Hebron. Vanuit Palestijnse zijde wordt woedend gereageerd. De Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) roept op tot internationale sancties tegen de nieuwe nederzettingen.

Onlangs verklaarde de VS dat de nederzettingen geen schending zijn van het internationale recht. De PLO zegt op Twitter dat het besluit om Joodse nederzettingen te bouwen op de Westelijke Jordaanoever het eerste tastbare resultaat is van het Amerikaanse besluit om kolonisatie te legitimeren.

Herbon vormt al decennia een centrum van geweld tussen Israëli’s en Palestijnen. In de Bijbel staat dat dit de begraafplaats is van Abraham, de aartsvader van zowel joden als moslims.

Het is de bedoeling dat de nieuwe enclave een verbinding vormt tussen Avraham Avinu, het spiritueel centrum van de joodse gemeenschap in Hebron, en de Grot van de Patriarchen, een heilige plaats voor zowel joden, christenen als moslims.

- Advertentie -