14 C
Amsterdam

‘Israël ziet Turkije steeds meer als bedreiging’

Lees meer

Het Israëlische leger en inlichtingendienst zien Erdogans Turkije steeds meer als een bedreiging. Dat bericht the Jerusalem Post.

Net als Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) heeft Turkije diplomatieke banden met Israël. Lange tijd zelfs was Turkije de enige islamitische vriend van Israël in de regio. Maar sinds Erdogan aan de macht is, lijkt die relatie bekoeld. Zijn regime vergelijkt Israël met nazi-Duitsland en heeft gezworen de al-Aqsa moskee in Jeruzalem te ‘bevrijden’.

Yossi Cohen, het hoofd van de Mossad – de Israëlische inlichtingendienst – zou tijdens geheime besprekingen met zijn Arabische collega’s hebben gesproken over de Turkse dreiging, meldt the Jeruzalem Post. Niet Iran, maar Turkije zou het ware gevaar zijn. Het Israëlische leger spreekt in zijn laatste jaarlijkse rapport voor het eerst van Turkije als een ‘uitdaging’.

Turkije steunt Hamas dat, net als Erdogans AKP, geworteld is in de Moslimbroederschap. Vanuit Turkije bereiden Hamas-aanhangers ook aanslagen op Israëlische doelen voor.

Turkije durft nog niet de directe confrontatie met Israël aan te gaan, schrijft the Jerusalem Post, maar werkt indirect – vooral via Hamas en het opkopen van onroerend goed in Oost-Jeruzalem. Wel dreigde Turkije haar diplomaten uit de VAE terug te trekken, vanwege de deal met Israël.

Israël ziet de Turkse militaire activiteiten in Syrië en Libië met lede ogen aan. Datzelfde geldt voor Turkije’s maritieme activiteiten in de Middellandse Zee en de samenwerking met Hamas, de Moslimbroederschap en Qatar.

Volgens the Jerusalem Post is de diplomatieke deal tussen Israël en de VAE mede ingegeven als reactie op deze Turkse activiteiten. Ook zoekt Israël nu toenadering tot Egypte, Griekenland en Cyprus.

- Advertentie -