14.7 C
Amsterdam

Israëlisch koppel in Turkije gearresteerd wegens ‘spionage’

Lees meer

Turkije heeft een Israëlisch koppel gearresteerd dat foto’s maakte van Erdogans paleis in Istanbul. Het echtpaar en een Turkse burger worden beschuldigd van ‘politieke en militaire spionage’, schrijft de Turkse nieuwssite Duvar.

Israël ontkent alle beschuldigingen over het koppel als ‘spionnen van Israël’. Israël spreekt met betrekking tot de echtpaar van een ‘onschuldig incident’. ‘Het koppel wist niet dat het verboden was om foto’s van Erdogans residentie te maken. Het rechtvaardigt ook geenszins het abusieve optreden van Turkije.’

Israël probeert de Israëlische staatsburgers achter de schermen vrij te krijgen. Er vinden ‘op alle diplomatieke niveaus’ gesprekken plaats met Turkije’, zegt minister Yair Lapid (Buitenlandse Zaken). Turkije heeft nog niks verklaard over een eventuele vrijlating.

Sommige Israëlische bronnen denken dat de arrestatie te maken heeft met het groeiende wantrouwen tegen Israël in Turkse veiligheidskringen. Een maand geleden werden vijftien vermeende Mossad-agenten opgepakt in Turkije. Ze waren meer dan een jaar, in vijf verschillende clusters, actief in Turkije, aldus de Israëlische krant Haaretz.

- Advertentie -