16.7 C
Amsterdam

Israëlische drones doden drie Palestijnen op bezette Westbank

Lees meer

Het Israëlische leger heeft gisteren drie Palestijnen gedood tijdens een drone-aanval in de buurt van Jenin. Het was de eerste luchtaanval op de bezette Westelijke Jordaanoever in bijna twintig jaar, aldus Middle East Eye.

Volgens de Palestijnse Burgerbescherming zijn er bij de luchtaanval drie doden gevallen. Hun lichamen worden echter achtergehouden door Israëlische troepen.

Volgens het Israëlische leger was de aanval gericht op een groep Palestijnse strijders in de buurt van de Israëlische controlepost Jalamah, die ongeveer 5 kilometer ten noordoosten van Jenin ligt. Palestijnse bronnen bevestigen dit. De slachtoffers zijn Sohaib al-Ghoul en Ashraf al-Saadi, die tot de militaire vleugel van de Palestijnse Islamitische Jihad-beweging de Al Quds Brigades behoren, en Mohammad Owais van de aan de Fatah-beweging gelieerde Al-Aqsa Martelarenbrigades.

De Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, feliciteerde het leger met deze aanval en beloofde een ‘proactieve aanpak tegen terreur’.

Awni Almashni, een activist van Fatah, noemt de aanval de eerste gerichte moord op de Westelijke Jordaanoever sinds de Tweede Intifada (2000) en sprak over een’ gevaarlijke escalatie’. De Palestijnse bewegingen Hamas en Islamitische Jihad hebben de Israëlische aanval gisteravond veroordeeld. Ze zeiden dat Israël ‘de prijs zou betalen’ voor deze moorden.

Maandag, twee dagen voor de drone-aanval, vielen Israëlische Apache-helikopters Palestijnen in Jenin aan. Hierbij kwamen tenminste zes Palestijnen om het leven en raakten maar liefst 91 Palestijnen gewond. Twee Palestijnse strijders namen daarop wraak en doden dinsdag vier Israëlische kolonisten, voordat ze zelf werden gedood.

In reactie daarop hebben tientallen Israëlische kolonisten een pogrom georganiseerd in Palestijnse stadjes en dorpen nabij Nablus en Ramallah op de bezette Westelijke Jordaanoever. Hierbij staken ze huizen, voertuigen en landbouwgrond in brand. In het stadje Turmusaya raakten tientallen Palestijnen gewond, een Palestijn werd vermoord door kolonisten.

- Advertentie -