22.7 C
Amsterdam

Israëlische ex-diplomaten: ‘Netanyahu wil dictatuur’

Lees meer

Israël dreigt een dictatoriale etnostaat te worden. Daarvoor waarschuwen twee voormalige diplomaten, die in Zuid-Afrika hebben gewerkt tijdens het apartheidsregime. Ze maken zich grote zorgen over de extreemrechtse regering van premier Benjamin Netanyahu.

De nieuwe regering van Netanyahu wordt gesteund door extreemrechtse zionistische partijen, die de rechtsstaat willen opheffen. De regering wil de doodstraf – die overigens nooit door Israël is afgeschaft – opleggen aan Palestijnen die zijn veroordeeld voor terroristische misdrijven. Daarnaast moet het parlement straks met een gewone meerderheid van 61 stemmen besluiten van het Hooggerechtshof terzijde kunnen schuiven. Ook had de regering het plan om christenen te verbieden te evangeliseren. En Netanyahu heeft een wet doorgevoerd die het moeilijker maakt hem voor de rechter te dagen.

Volgens ex-diplomaten Alon Liel en Ilan Baruch zijn de plannen van de regering niet business as usual. Het gaat nu om een existentiële strijd tussen democratie en dictatuur, vertelt Alon Liel aan Middle East Eye.  ‘Slechts één van de partijen zal winnen. Ik kan je niet zeggen wie.’ Hij gelooft niet dat er een compromis mogelijk is.

Israël begint steeds meer te lijken op het Zuid-Afrikaanse apartheidsbewind, aldus de oud-diplomaten. Volgens Ilan Baruch kunnen Palestijnen kiezen voor drie opties. Ze kunnen berusten in hun minderwaardige status en accepteren dat ze niet worden vertegenwoordigd in de Knesset. Ze kunnen ervoor kiezen om te emigreren naar het buitenland, hierbij geholpen door de Israëlische regering. Of ze kunnen kiezen voor verzet, met keihard Israëlisch geweld als gevolg.

- Advertentie -