14.5 C
Amsterdam

Israëlische generaal vergelijkt onderdrukking Palestijnen met nazi-Duitsland

Lees meer

Volgens de Israëlische oud-generaal Amiram Levin doet de onderdrukking van de Palestijnen op de bezette Westbank niet alleen denken aan de apartheid in Zuid-Afrika, maar ook aan de Jodenvervolging door nazi-Duitsland.

Levin deed zijn pittige uitspraken op de Israëlische publieke omroep Kan. ‘Er is daar al 57 jaar geen democratie geweest’, vertelde hij over de situatie op de Westbank. Volgens hem zijn Israëlische kolonisten die ongestraft geweld plegen tegen Palestijnen medeplichtig aan oorlogsmisdaden.

De onderdrukking van de Palestijnen is een vorm van apartheid, aldus de oud-generaal, maar kun je bovendien ook vergelijken met de onderdrukking van de Joden door nazi-Duitsland.  ‘Het is moeilijk voor ons om het te zeggen, maar het is de waarheid. Loop rond in Hebron, kijk naar de straten; straten waar Arabieren niet meer in mogen, alleen Joden. Dat is precies wat daar gebeurde, in dat donkere land.’

Volgens de omstreden definitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) is een vergelijking tussen de staat Israël en nazi-Duitsland antisemitisch. Dat geldt dus ook voor de opmerkingen van Levin. De Israëlische politicus Danny Danon, parlementariër van de rechtse regeringspartij Likud, verooroordeelde de uitspraken van Levin. ‘Degenen die ons vergelijken met Duitsland of het naziregime moeten onderzocht worden.’

Volgens de website Middle East Eye is Levin door de jaren heen drastisch van mening veranderd. Zes jaar geleden beweerde hij nog, in een interview met het Israëlische dagblad Maariv, dat de Palestijnen ‘de bezetting verdienden’.

- Advertentie -