21.4 C
Amsterdam

Israëlische kolonisten hoopvol na verkiezingszege Netanyahu

Lees meer

Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever zijn enthousiast over de overwinning van de rechtse partijen tijdens de Israëlische verkiezingen.

Bij de Israëlische verkiezingen van vorige week steeg de partij Religieus Zionisme, dat de definitieve annexatie van de nederzettingen bepleit, naar de derde plaats. Die positie zorgt voor een sterke onderhandelingspositie tegenover het rechtse Likud van Benjamin Netanyahu, die na een jaar in de oppositiebanken waarschijnlijk weer mag aantreden als premier.

Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever zijn nu vol hoop dat hun positie zal worden verstevigd, meldt persbureau Reuters. De nieuwe regering zal ‘beter zijn voor de joden dan de Arabieren’, zegt een van hen, die denkt ‘dat het tempo van de nederzettingen zal versnellen’.

Palestijnen zijn bezorgd. Een woordvoerder van de Palestijnse regeringspartij Fatah vreest dat de volgende door Netanyahu geleide regering ‘zijn toevlucht tot geweld en militaire ophitsing tegen de Palestijnse bevolking zal zoeken om stemmen te winnen en de macht te behouden’.

De laatste weken laaien de spanningen op de Westelijke Jordaanoever weer op. Israël wil zijn controle op het gebied verstevigen en doodde er dit jaar al ruim 120 Palestijnen, vooral bij invallen om militante Palestijnen te arresteren. Die invallen zijn fors opgevoerd nadat in het voorjaar negentien Israëliërs omkwamen bij aanslagen.

- Advertentie -