8.8 C
Amsterdam

Israëlische militairen waren getuige pogrom op Palestijnen en deden niets

Lees meer

Israëlische militairen grepen niet in toen extreemrechtse kolonisten eind februari een anti-Palestijnse pogrom uitvoerden in het dorp Za’tara op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat ligt twee kilometer van Huwwara, het dorp waar de kolonisten diezelfde avond de grootste vernielingen aanrichtten.

Sicha Mekomit, een onafhankelijke Israëlische nieuwssite, publiceerde een video van de rellen. Daarin zijn twee legervoertuigen en een politieauto te zien, maar de militairen en agenten in deze auto’s besluiten om niet tussenbeide te komen om het geweld te stoppen, zodat de extreemrechtse Israëlische kolonisten hun gang kunnen gaan. Sameh al-Aqtash, een 37-jarige Palestijnse man, werd tijdens de pogrom in Za’tara neergeschoten en overleed.

De pogrom vond plaats op 26 februari en was een reactie op de moord op twee Israëlische illegale kolonisten eerder die dag, vermoedelijk door een Palestijnse dader. Uit wraak organiseerden kolonisten een grootscheepse aanval op Huwwara, het dorp waar de Israëli’s waren doodgeschoten, maar ook op andere Palestijnse dorpen.

Het dorp Za’tara ligt ten zuiden van Nablus, vlakbij een beruchte Israëlische militaire controlepost waar soldaten volgens bewoners dagelijks Palestijnen mishandelen. Er wonen zo’n honderd mensen in Za’tara. De inwoners hadden eerder al een hek van anderhalve meter hoog rond hun dorp geplaatst, om zich te beschermen tegen aanvallen van Israëlische kolonisten.

Ondertussen heeft de extreemrechtse Israëlische minister van Nationale Veiligheid, Itamar Ben-Gvir, de politie bevolen ook tijdens de islamitische vastenmaand ramadan door te gaan met de sloop van zogenaamd ‘illegaal gebouwde’ Palestijnse huizen in Oost-Jeruzalem. De ramadan begint deze maand rond 22 maart. Israël sloopte de afgelopen jaren tijdens die maand geen huizen, om spanningen met Palestijnse moslims te voorkomen.

Ben-Gvir is een warm voorstander van de doodstraf voor Palestijnse ‘terroristen’. Het Israëlische parlement heeft op woensdag 1 maart de voorlopige goedkeuring gegeven aan het wetsontwerp dat daarin voorziet. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) reageerde daar kritisch op, de protestants-christelijke pro-zionistische organisatie Christenen voor Israël verwijt critici daarentegen selectieve verontwaardiging.

- Advertentie -