6.2 C
Amsterdam

Israëlische minister betreedt opnieuw terrein Al Aqsa-moskee

Lees meer

De Israëlische minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir heeft zondag opnieuw het Al Aqsa-moskeecomplex in Jeruzalem betreden.

Zondagochtend besloot Ben-Gvir het complex te betreden, terwijl hij beschermd werd door militairen. Vervolgens hield hij een toespraak op de binnenplaats. Volgens Ben-Gvir is Israël de eigenaar van het Al Aqsa-complex. ‘Wij bezitten Jeruzalem en het hele land Israël.’

Het was de tweede keer dat Ben-Gvir het complex betrad, sinds zijn aantreden als minister van Nationale Veiligheid eind december vorig jaar. De eerste keer was op 3 januari, enkele dagen na zijn aantreden.

Voor moslims is Jeruzalem de op twee na meest heilige plaats ter wereld, na Mekka en Medina. Voor Joden is Jeruzalem ook heilig, omdat daar de tempel stond, die eerst door de Babyloniërs en daarna definitief door de Romeinen werd verwoest.

In 1967 bezette de Joodse staat Israël Oost-Jeruzalem en annexeerde in 1980 de hele stad, een stap die door de internationale gemeenschap nooit is erkend. Volgens de overeenkomst uit 1967 mogen niet-moslims het Al Aqsa-complex tijdens bezoekuren betreden, maar is het hen verboden er te bidden. Joden mogen bidden bij de Klaagmuur eronder.

In een uitgelekte video van november vorig jaar waarschuwde de Israëlische president Isaac Herzog tegen de rechtsextremistische opvattingen van Ben-Gvir, waarover ‘de hele wereld zich zorgen maakt’.

- Advertentie -