16.3 C
Amsterdam

Israëlische minister pleit voor etnische zuivering

Lees meer

De Israëlische minister van Inlichtingen Gila Gamliel (Likud) betoogde afgelopen zondag in een artikel voor The Jerusalem Post dat de Gazastrook etnisch gezuiverd moet worden van Palestijnen. De internationale gemeenschap moet volgens haar de ‘vrijwillige hervestiging’ van Palestijnen uit Gaza naar locaties over de hele wereld bevorderen.

‘In plaats van geld te sluizen naar de wederopbouw van Gaza of naar de mislukte UNRWA (het agentschap van de Verenigde Naties voor Palestijnse vluchtelingen in Gaza, red.), kan de internationale gemeenschap helpen in de kosten van hervestiging en de bevolking van Gaza helpen een nieuw leven op te bouwen in hun nieuwe gastlanden’, aldus Gamliel.

Volgens haar is Gaza een vraagstuk waar nog geen goede oplossing voor is bedacht. Zij meent die nu wel te hebben. ‘We moeten iets nieuws proberen en we roepen de internationale gemeenschap op om dit helpen te verwezenlijken.’ Haar oplossing is een win-win, zegt ze. ‘Een overwinning voor de burgers van Gaza die op zoek zijn naar een beter leven en een overwinning voor Israël na deze verwoestende tragedie.’

Het is niet de eerste keer dat de minister etnische zuivering van de Gazastrook heeft bepleit. Vorige maand berichtte het Israëlische dagblad Calcalist over haar plan om de inwoners van Gaza na de oorlog te hervestigen in Egypte. Volgens de krant heeft dit rapport misschien geen invloed op het Israëlische beleid, maar is de gelekte nota opgesteld om steun te geven aan de extremistische kolonistenbeweging.

Generaal-majoor buiten dienst Giora Eiland vergeleek in een artikel voor het Israëlische dagblad Yedioth Ahronot Gaza en de Palestijnen die er wonen met nazi-Duitsland. Israël vecht niet tegen Hamas maar tegen de staat Gaza, betoogt hij. De meerderheid van de Gazanen steunt Hamas. ‘In die zin lijkt Gaza sterk op nazi-Duitsland.’ Israël mag volgens hem daarom niet mild zijn, want dit zal de Israëliërs duur komen te staan.

Israël moet daarom weerstand bieden aan de toenemende internationale druk die waarschuwt voor een naderende humanitaire ramp. ‘Ernstige epidemieën in het zuiden van de Gazastrook zullen de overwinning immers dichterbij brengen en het aantal slachtoffers onder IDF-soldaten verminderen.’ De oorlog is niet alleen tegen Hamas gericht, besluit hij, maar tegen ‘alle ‘burgerlijke’ functionarissen, inclusief ziekenhuisdirecteuren en schooldirecteuren, alsmede de hele bevolking in de Gazastrook’.

- Advertentie -